Komor köpenyét teríti rám az Éj, 
Eltakar világot, s tündérálmokat, 
Ha nem látnám: félnék, s vágynám: mesélj,
de itt van Ő és bölcsen hívogat.
Int és fülembe súg, hogy értsem
a mélységes mély titkokat: 
Hallgass balga gyermek, kincsem,
s ne rejtsd tovább a szárnyadat.
Csitt most, némán tombolva jöjj velem! 
S meglásd: Istenként szállunk át  
a bársonypuha éjjelen.


Oly hihetetlen, hogy Aleister Crowley-t, ki ezt a költeményt írta -néhány évvel később- a világ leggonoszabb emberének kiáltották ki, aki a Sátánnal és annak démoni hadseregével, szellemekkel és más földöntúli lényekkel parolázott.


Igen, A világ leggonoszabb embere (The Wickedest Man In the World) 1875. október 12-én született az angliai Spa településen. Szülei egy zárt katolikus szekta tagjai voltak, s a fiút is e szigorú, puritán és végletekig erkölcsös csoport szabályai szerint nevelték. Apja halálával sikerült kiszabadulnia a szekta karmaiból és belevetnie magát a nagybetűs Életbe. Az egyetemen ismerkedett meg azzal a rejtett és titokzatos tudással, mely végül a mágia, az okkultizmus mellé állította. Vezető tagja lett az Argenteum Astrum és az Ordo Templi Orientis társaságoknak, melyekben a lélek sötét bugyrainak vizsgálatára tanították. Sok éves tanulás és elmetréning után a kiváló sakkjátékos, a hedonista Aleister Crowley megalkotta saját, misztikus okkultista filozófiáját a Thalema-t, s a  Liber AL vel Legis - A Törvény Könyve című művében összefoglalta világnézetét.


Hosszú, kacskaringós, s néha titokzatos sötétségbe rejtező életét számtalan botrány és élesen a katolikus egyházat bíráló írásai szegélyezik. Drog, alkohol és szexfüggő volt, s az 1910-es 20-as években felvilágosult gondolatai, a világról alkotott elképzelései idegenül, sőt, ijesztően hatottak. Pedig manapság azt mondhatnánk Róla, hogy szabad gondolkodású, aki a világot nyitott szemmel és lélekkel, ám tudományos alapossággal vizsgálja, ezzel ledöntve az ostoba és fölösleges tabukat, az élet megismerő szeretetére és minden pillanatának kiélvezésére tanít.


Kevesen tudták, hogy a II. világháború alatt Churchill tanácsadói köréhez tartozott, s Ő javasolta a nagy vezetőnek, hogy nyilvános beszédei után a náci karlendítés elleni mágiaként egy „V” betűt formáljon ujjaiból, s Ő alkotta vagy fedezte fel az Abrahadabra vagyis az „abrakadabra” varázsszót, mely valójában a misztikus 418-as számot jelöli. (Erről majd egyszer máskor.)


Crowley 72 évét körüllengte a titokzatosság érzete, melyet éppen Ő teremtett és táplált. A viktoriánus Anglia korlátolt világa nem értette, nem is érthette azon nézeteit, melyeket később a huszadik század vége felé vettek elő és fújták le róluk a port.