ELSŐ FEJEZET

J.J. Abrams 51 évesen is egy nagyra nőtt gyerek, egy örökös Star Wars rajongó. Sikeres író, producer, rendező. Néhány cím, csak azért, hogy mindenki képben legyen: Armageddon, Star Wars: Az ébredő Erő, A rejtély, Alias, Lost - szóval gondolom, így már okés.

Társzerzője volt egy néhány évvel ezelőtt megjelent könyv fanatikusoknak szánt regénynek - Thészeusz hajója. A könyv igazi nyomdatechnikai kihívás is, hiszen különleges dizájn teszi páratlanná. Sajnos a magyar fordítás kicsit lefaragta a könyv varázslatát, ráadásul a kézírás sok helyütt olvashatatlanná sikeredett.Nagy titkot nem árulok el, ha elmondom, hogy alapvetően könyv a könyvben, sztori a sztoriban, hiszen a főszereplő fiatalok egy titokzatos író - V. M. Straka- nyomát, személyét kutatják. Négy szálat lehet végül elkülöníteni. A szerelmesek romantikus egymásra találását, kutatásukat Straka után, a rejtélyes író könyvében szereplő történetet, és annak amnéziás főhősének „S” kalandjait. Na jó, ez így inkább három, de mégis négy, csak el kell olvasni hozzá a könyvet, ha még kapható. Tényleg érdemes.


Van a könyvnek egy fura, már-már magával ragadó hangulata. A könyv, mint tárgy is játszani kezd, minden oldala, mellékletei megfejtésünkre váró titkokat rejtegetnek. Bár néha a fordítás miatt ez nem válik egyértelművé.


Abrams egyébként nagy kópé, mai napig imádja a misztikus, rejtélyes dolgokat, s nekem úgy tűnik ismeri és szereti a ma már klasszikusnak mondható 20. századi írók munkásságát. Már a könyv olvasása közben az a különös érzés furakodott belém, hogy ez a Straka és a könyve valahonnan ismerős. Kezdtem arra gondolni, hogy Abrams és barátja egyszerűen összecsipegette a sztorit, mint Rowling néni a „herripottereket”, s alapvetően olyan nagyot nem tévedtem. Még a helyenként pocsék fordítás ellenére is azt éreztem, hogy J. J. Abrams és Doug Dorst nagyra tisztelik ezt a fiktív írózsenit, V.M. Straka-t. Aztán beugrott. Olvastam valahol egy 20. századi rejtélyes íróról, akinek a személye még ma sem tisztázott, viszont azt a keveset, amit tudni lehet róla Abrams és Dorst beépítette a regényébe. Na, tudja valaki, hogy kiről van szó? A folytatásban majd kiderül! Majd kiderül!

Theszeusz hajoja