Ma ünnepelné sokadik születésnapját Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo. Lövésetek sincs, hogy ki ez? Ebben a formában nekem se lenne. De ha azt mondom: Yma Sumac, akkor már könnyebben beazonosítom.

 

Persze lehet, hogy nem is ma ünnepelné, mert akárhány lexikont nyitok ki, mindegyik más dátumot jelez. Szerintem már mindegy. Perui származású énekesnő volt, akire kialakult egy zenei stílus, az exotica, mely az ötvenes években felvirágzott és el is hervadt. Nászágya Hawwaiin volt, a ravatala pedig az USA-ban.

Yma Sumac különleges, öt oktávot átívelő hangját először 1942-ben hallhatták Argentínában. 1946-ban költözött férjével az Egyesült Államokba, ahol 1950-től hódította meg a hallgatóságát. Egzotikus megjelenését kecsua édesanyjától örökölte, ehhez társult különleges hangja, s már kész is volt a siker. 1961-ben indult zenekarával világ körüli útra, ami majdnem hat évig tartott. A C.C.C.P. negyven nagyvárosában is elkápráztatták a népeket. Amikor aztán vége lett a zenének, hazamentek a legények. Yma Sumac is Peruban találta meg újra otthonát. Vissza ugyan nem vonult, de már sokkal kevesebbet koncertezett. Más lett a zenei igény. Egyetlen koncertecske erjéig még 1991-ben is fellépett Berlinben. Ez volt az utolsó előtti fellépése, mert az utolsó koncertet 2008. november elsején rendezte a Nagy Kaszás, ahol a művésznő akkora sikert aratott, hogy a komor férfiú örökre elvitte magával.