Asztahűha

Rácsodálkozásaim a világra. Vagy valami ilyesmi.

a Nemzetközi Sajtószabadság Napja

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19. cikkére alapozva -mely a vélemény szabad kinyilvánításáról szól- az ENSZ május harmadik napját tette meg a Nemzetközi Sajtószabadság Ünnepnapjává. Ugyanezen napon adják át a Guillermo Cano Sajtószabadság Világdíjat, melynek névadóját a kolumbiai drogkartell és a politikusok összefonódásáról írt cikkei következményeként 1986. decemberében meggyilkolták. Tovább»

Társadalmi Igazságosság Napja

A zENSZ javaslatára 2009-től „ünnepli” a világ február 20-át, mint a Társadalmi Igazságosság Napját. Tovább»

EZREDIK BEJEGYZÉS

MESE AZ EMBERI JOGOK NYILATKOZATÁRÓL Tovább»

Kórkörkép

A Walmart áruházlánc afféle amerikai Tesco. Tovább»

Sáskák

Ritkán szoktam a napi politikai mocsok szintjére lemenni, de e képek láttán nekem más asszociációim születtek, mint a békés, menedéket kérő menekült fogalma. Tovább»

Képszó - szókép

Van egy kép

Van egy kép és két magyarázat. Tovább»

Henry David Thoreau

Henry David ThoreauHenry David Thoreau 1817-ben született az amerikai Concordban. Már egészen fiatalon megértette, hogy az emberi civilizáció tulajdonképpen csak pusztítója a természetnek, s az emberi élet nem képes igazi harmóniát teremteni a természettel. Hogy ezt bizonyítsa, egy maga építette kunyhóba vonult vissza és igyekezett a legegyszerűbb életet élni. Ezért úgy tartják, Ő volt az első amerikai környezetvédő.A gazdálkodás mellett a társadalmat tanulmányozta, s megalkotta a Polgári Engedetlenség fogalmát. Ennek gondolatai váltak sarokkövekké Mahátma Gandhi filozófiájának is.


Elképzelése szerint a Polgári Engedetlenség egy magasabb rendű törvény, mely alapján minden embernek kötelessége megtagadni az uralkodó hatalommal történő együttműködést és elviselni az ezzel járó büntetést, ha az állam igazságtalan politikát folytat.Gandhi szerint a Polgári Engedetlenség az ember veleszületett joga, mellyel csak akkor szabad élni, ha más demokratikus lehetőséget már kipróbáltak.


A demokráciában a köz hatalmának elsődleges feladata, hogy védje polgárainak szellemi és anyagi javait. Ha ezt a feladatát nem teljesíti, a törvényeket a maguk céljaira alakítja s ezzel megsérti a társadalmi igazságosság elvét, akkor a polgároknak morális kötelessége a hibákra rávilágítani. Ha a közhatalom ezt figyelmen kívül hagyja, akkor a polgároknak még a törvények megsértése útján is nyomást kell gyakorolnia a mindenhatónak hitt közhatalomra, hogy működését visszaterelje a társadalmi igazságosság medrébe.


A Polgári Engedetlenség fokozatai:

a) Nem engedélyezett békés tüntetés, tiltakozás a közigazgatás tevékenysége ellen:

tiltott ülősztrájk
tiltott útlezárás
létesítmények, területek önkényes elfoglalása
közigazgatási intézmény rendezvényének megzavarása

b) A közigazgatási törvény, rendelet vagy utasítás megtagadása:       

a közpénz befizetésének megtagadása       
a katonai szolgálat megtagadása

c) a meglévő közigazgatás és a közintézmények semmibe vétele és helyettük új létrehozása.

A Társadalmi Igazságosság Világnapja

Az ENSZ javaslatára 2009-től ünnepli a világ február 20-át, mint a Társadalmi Igazságosság Napját. De magam sem tudtam volna megfogalmazni, hogy mi is ez pontosan, így aztán egy kicsit utánaolvastam a dolognak. Tovább»

Charlie Hebdo

:o( Tovább»

Hongkong-2014

Vasárnaptól (2014.09.28.) vált súlyosabbá a Hongkongban zajló tiltakozás, ahol békés diákok tüntetnek a demokrácia, a szabad választás mellett. Tovább»