Asztahűha

Rácsodálkozásaim a világra. Vagy valami ilyesmi.

Pol Pot - Politique Potentielle

A cím rövidítéséből született a neve annak a szörnyetegnek, aki majdnem öt éves vérengzése alatt körülbelül 2 millió ember pusztulását okozta. Tovább»

Egy ikonikus történelmi fotópáros

1.
36 napon át tartott a II. Világháború egyik legvéresebb csatája Ivo Dzsima szigetén. Tovább»

Hugonnai Vilma, az első magyar dokinéni

Mai mesém egy olyan magyar grófkisasszonyról szól, aki nem elégedett meg azzal, hogy szépen, bájosan mosolyogjon és engedelmesen széttegye a lábát a szülei által kiválasztott férfinak, s hogy sorban szülje a gyerekeket és intézze a háztartás ügyes-bajos dolgait. Tovább»

Münchhausen báró csodálatos utazásai

Gyermekkorom egyik kedvenc képregényfüzetének a Mosaic egyik lapjáról köszön vissza az ágyúgolyón utazó, kalapját vidáman lengető figura. Tovább»

Örömóda

Schiller Örömódája  - An die Freudeaz- az általa szerkesztett Thalia című irodalmi lapban jelent meg 1796-ban. Tovább»

Penny Black

1840-ig az Egyesült Királyságban és másutt is a postai szolgáltatást kizárólag készpénzben fizették. Tovább»

Hindenburg katasztrófa

LZ129 Tovább»

a Nemzetközi Sajtószabadság Napja

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19. cikkére alapozva -mely a vélemény szabad kinyilvánításáról szól- az ENSZ május harmadik napját tette meg a Nemzetközi Sajtószabadság Ünnepnapjává. Ugyanezen napon adják át a Guillermo Cano Sajtószabadság Világdíjat, melynek névadóját a kolumbiai drogkartell és a politikusok összefonódásáról írt cikkei következményeként 1986. decemberében meggyilkolták. Tovább»

Boldog (?) születésnapot, világ!

Johannes Kepler német matematikus és csillagász a bolygók és a Naprendszer tanulmányozásaközben... Tovább»

Világos, mint a vakablak

Aki szerencsés csillagzat alatt született és megtehette, hogy Angliában gondtalanul utazgasson, bizonyára felfigyelt arra a furcsaságra, hogy a régi, történelmi épületeken mennyi befalazott, úgymond vakablak található. Tovább»

Shakespeare Globe Színháza

1598 telének egyik rendkívül hideg éjszakáján a Shoreditch Színház társulata, kik magukat csak Chamberlain fiúknak hívták, betörték a teátrum kapuját és szeretett munkahelyüket darabokra szedték, hogy később, vagyis jövő tavasszal egy másik helyen újra felépítsék Globe Színház néven. E válogatott társasághoz tartozott a fiatal William Shakespeare is. Tovább»